top of page

Sosyal Fobi //

Sosyal Fobi; kişinin sosyal ortamlarda sosyal etkileşime girme (birileriyle konuşma, buluşma, bir şey isteme, hakkını savunma, telefonda konuşma vb.), performans sergileme (konuşma yapma, dans etme, spor yapma vb.) ve gözlenme (dışarıda yürüme, yemek yeme, ortak tuvaletleri kullanma, toplu olarak nisanların bulunduğu bir yere sonradan girme vb.) durumlarında yoğun korku ve kaygı (endişe) yaşaması ve bundan dolayı çoğu zaman bu tür durumlardan kaçınmasıdır.

Kişiler bu tip durumlara girmeden önce de yoğun bir kaygı yaşayabilirler. İnsanların kendilerini olumsuz ve yanlış değerlendireceklerini, yanlış bir şey yapacaklarını, herkesin kendisine bakacağını, heyecanlandığını anlayacaklarını, küçük düşeceklerini ve rezil olacaklarını varsayarlar. Aslında çoğu zaman ya da o durumdan ayrıldıktan sonra bu korkunun yersiz olduğunun farkındadırlar. 

Tüm bu düşünce ve duyguların sonucu olarak terleme, yüzün kızarması, kalbin hızlı atması, el ve ayaklarda üşüme, midede rahatsızlık hissi, nefes almakta zorlanma, titreme gibi anksiyete belirtileri görülür.

Bu sorunu yaşayan kişilerin bir uzmandan yardım alarak kaygılarını kontrol edebilmeleri, kendilerini daha rahat hissetmeleri ve kaçındıkları sosyal ortamlarda yer alabilmeleri mümkündür.

bottom of page