top of page

Depresyon //

Depresyon; üzgün, kederli, umutsuz, karamsar hissetme gibi belirtilerle görülen depresif duygudurumdur. Depresyonda olan kişi yaşamındaki tüm etkinliklere veya bu etkinliklerin çoğuna karşı olan ilgi ve isteğinde belirgin azalma deneyimler, eskiden keyif aldığı faaliyetlerden zevk almaz. Bunlara ek olarak, değersizlik, başarısızlık, yetersizlik düşünceleri, uyku bozukluğu, iştahta değişiklik, cinsel istek kaybı, halsizlik, enerji kaybı, dikkati toplamada güçlük, unutkanlık, ölüm ve intihar düşünceleri deneyimleyebilir.

 

Kişiler çok farklı nedenlerden dolayı depresyona girebilirler. Biyolojik faktörler, yaşam olayları ve kişilik yapısı depresyona neden olan üç etken olarak kabul edilmektedir. Depresyonu tetikleyebilecek olan yaşam olaylarına örnek olarak bir yakının kaybı, maddi zorluk, iş kaybı, hastalık, yakınlarla yaşanan çatışma, önem taşıyan bir ilişkinin sona ermesi, yalnızlık, çocukların evden ayrılması verilebilir. 

 

Depresyonun tedavisinde en sık kullanılan tedavi yöntemleri ilaç tedavisi ve psikoterapidir. Yapılan görüşmeler depresyondaki kişinin yaşam olayları ve kendisi hakkındaki işlevsel olmayan inançlarının ve düşüncelerine odaklanan bilişsel yeniden yapılandırma ve davranışsal öğelerden oluşmaktadır.

bottom of page